אלופציה אראטה היא תופעה של מצב בו מתקרחים אזורים שונים של הגוף בהם צומח שיער. מדובר במחלה שאינה מסוכנת, אך הרבה אנשים מרגישים שמחלה זו פוגעת בבטחון העצמי שלהם, זאת בעקבות השינוי החיצוני המתלווה אליה.
למרות שיש מודעות רפואית גבוהה של כלל הציבור, האלופציה אראטה הינה מצב שכיח למדי, ומתרחשת בכל שכבת גיל. ההנחה היא שככל שגיל תחילת המחלה נמוך יותר, אופן הופעתה של המחלה יהיה קשה יותר. על פי מחקרים וסטטיסטיקות 1.7 אחוז מהמקרים מתחילים כבר מגיל הילדות. עוד אפשר לומר כי המחלה תוקפת כ 60 אחוז לפני שעברו את גיל 20 . 

הטיפולים האפשריים : 

בל אפשר כמובן לפנות לאותם טיפולים בנשירת שיער שמקדמים רופאי עור. תרופות של רופא באשר הוא מחייבות אבחון מדויק של הגורמים לאותה נשירה או הידלדלות. הרפואה הקונוונציונלית מציעה התערבות ממשית בעזרת הקרנות אולטרא סגוליות,חומרים כימיים, כדורים כמו אבץ וכן השלב המוקדם יותר של כיסוי המקום הפגוע בעזרת פאות או צבעים.

אם נפנה אל האפשרויות הנוספות, עומד לרשות הזקוקים למסגרת של טיפול בנשירת שיער הכלי שהוא תולדה של מספר מכשירים שסייעו במסגרת טיפולים בנשירת שיער זה דורות על דורות. מדובר כמובן באמונות סיניות עתיקות שהמציאו את הרולר, שעליהם מותקנים פטישים קטנטנים שפועלים בעדינות אך בנחישות על האזור החלש ומזרימים לשם דם מועיל חדש.

מה זה אלופסיה אראטה?
אלופסיה אראטה היא מחלה הפוגעת בשיער במקומות שונים בגוף, בדרך כלל בשיער הראש, כתוצאה של התקפה של תאי המנגנון החיסוני על זקיקי השיער.

אלופציה אראטה (התקרחות מקומית) מופיע כהתקרחות נקודתית באיזורים שונים עם שיער בגוף.

הסיבה לאלופציה אראטה עדין לא ידוע במדויק. המחלה יכולה להתרחש בכל הגילאים, הסובלים מאלופציה אראטה הם בדרך כלל ילדים ונערים. המחלה אינה מדבקת.

מחלה אוטואימונית
אלופסיה אראטה היא מחלה “אוטואימונית”, ובעברית: מחלת חיסון עצמי. כלומר, המערכת החיסונית של הגוף מאבדת את הסבילות החיסונית ותוקפת רקמות שונות בגוף. במקרה של מחלה זו, המערכת החיסונית היא זו שתוקפת את זקיקי השיער. מעריכים כי לחץ נפשי, דכאונות וסיבות פסיכולגיות נוספות בשילוב של נושאים תורשיים יכולים לגרום לסוג זה של אלופסיה. הדלקתיות שמלווה עם המחלה מתמקדת בשורשים של זקיקי השיער.

זמן המחלה וחומרתה
אלופסיה אראטה במצביה הקלים יכולה לחלוף עם הזמן ללא טיפולים, והשיער יחזור גם הוא לקדמותו. אלופציה אראטה במצבים חמורים יותר יכולה להופיע גם בגבות, זקן ושאר שיער הגוף (התפשטות והחמרה למצבים של אלופסיה טוטאליס או אלופציה אוניברסאליס. אנשים עם טלאי אחד או שתיים של אלופסיה אראטה בדרך כלל המחלה תעבור מעצמה לאחר שנתיים ללא טיפולים חומריים.

האם ישנם סוגים נוספים של התקרחויות הנראות כטלאים של התקרחות?
כן, ישנם עוד סוגי התקרחויות הנראות כהתקרחויות איזוריות בצורות מסויימות. ישנם התקרחויות הנגרמות בעקבות דלקות או זיהומים, התקרחות צלקתית ועוד.
 התקרחות צלקתית
 Hypotrichosis
 זיהומים או דלקות בקרקפת
 טריכוטילומניה (תלישת שיערות)

האם ניתן להצמיח שיער מחדש? האם זקיקי השיער ימותו?
החדשות המשמחות באלופציה אראטה שזקיקי השיער אינם מתים ונשארים חיים, ולכן על ידי טיפולים מתאימים יהיה ניתן ב”ה להצמיח שיער מחדש במקומות שכבר “הקריחו”.

ההבדל בין אלופציה אראטה להתקרחות אנדרוגנית
התקרחות אנדרוגנית היא לא אלופסיה אראטה, ויש להשים לב להבדל הגדול. התקרחות אנדרוגנית מאובחנת בדרך כלל במראה הבא: אצל גברים – מפרצים בצידי הראש ולפעמים בקודקוד הראש. אצל נשים (בדרך כלל נשים מבוגרות) נראה כדילול שיער כללי. אלופסיה אראטה נראת כהתקרחות נקודתית, בדרך כלל בצורת עיגולים (ישנם גם צורות נוספות) באיזורים שונים בשיער.

איך יודעים אם המטופל סובל ממחלת אלופסיה אראטה?
על מנת לאבחן האם החולה סובל ממחלה זו, ישנה שיטה בשם “Trichoscopy” בה ניתן לאבחן את המחלה. שיטה נוספת לאבחון המחלה נעשת על ידי הוצאת דגימה מרקמה בגוף לצורך בדיקת במיקרוסקופ (ביופסיה). המחלה נראת כהתקרחות אזורית, כלומר צורות שונות, בדרך כלל קרחות מעוגלות.

סוגי אלופציה אראטה
ישנם מספר סוגים של אלופסיה אראטה:

טיפול אלופסיה / אלופציה אראטה
ישנם מצבים בהם המחלה עוברת, ולאחריה השיער שצומח הוא שיער דק ולבן שהופך לאחר מכן לשיער רגיל. ישנם מספר טיפולים שיכולים לעזור במחלה:

סיבות לאלופסיה אראטה
עדיין סיבות ברורות למחלה זו אינם ידועות.

דילוג לתוכן